RICARD-CÒR-DE-LEON.

RICARD-CÒR-DE-LEON.

Ricard qu'es vadut a Oxford Anglatèrra lo 8 de setemer de 1157, hilh de Enric II Plantagenet rei d'Anglatèrra, duc de Normandia e comte d'Anjo e d'Aleanor duquessa d'Aquitània e comtessa deu Peitau. Ricard qu'a lo peu ros. Qu'es hèit duc d'Aquitània e comte deu Peitau a 12 ans. La ceremonia qu'es hèita dens l'abàdia de Sent-Hilari lo 31 de mai de 1169 per l'avesque de Peitius e l'arquevesque de Bordèu, tad arrecéber la lança e la banèra de Sent-Hilari, qu'es lo sent de la ciutat de Peitius. Après, dens la ciutat de Niòrt, Ricard qu'es presentat a tots los gentius deu Peitau coma lo lor navèth senhor. Que va tà Lemotges on es arrecebut dens la gleisa deus monges e clergues e d'arrecéber au dit l'anèth de Senta-Valeria, puish que va arrecéber l'espada e los esperons coma cavalèr e coma nòble.
Ricard que passa temps a Peitius dab la soa mair la reina Aleanor, tanben dab los sons hrairs (Enric lo Joen e Jaufré, Johan tròp mainat que demorè en Anglatèrra) e dab Guilhèm lo Marescau coma seguidor. Que passan Nadau de 1171 a Peitius. Ricard qu'a 14 ans, en genèr de 1172 que va cap Baiona tà balhar a l'avesque de la ciutat lo dret de vegueria (qu'es lo dret de nomar un veguer que representa l'avesque pendent la sua abséncia).

En 1173 que començan las susmautas deus tres hilhs Plantagenet, Enric lo Joen, Jaufré e Ricard que van cap París cercar l'ajuda deu rei de França Loís VII. Los gentius deu Peitau, deu Lemosin e de tota l'Aquitània que's susmautan sovent. Raol de Faye (tanhent d'Aleanor), los hrairs Jaufré e Gui de Lusinhan, Jaufré de Rancon, Huc Larcheveque, Raol de Mauleon, los tres hrairs de Senta-Maure, Huc, Guilhèm e Josselin. La guèrra que comença en Normandia lo 20 de junh de 1173. Filip de Flandres qu'ataca a Aumale lo rei de França dab los tres princis qu'atacan Verneuil. Mes Enric II que va respónder de tira, qu'emplega 20 000 mercenaris deu Brabant que caminan 30 km cada dia e que netejan la Normandia puish que passan dens lo Peitau. A la prima de 1174, Ricard qu'a un problèma, los ciutadans de La Rochelle que barran las pòrtas de la ciutat, ne volen pas patir de la venjança
d'Enric II. Ricard que va s'acessar dens la ciutat de Senta. La reina Aleanor qu'es hèita presonèra desguisada en òmi. Ricard que deisha Senta, lo castèth qu'es gahat per Enric II, 60 gentius e 400 sordats que son hèits presonèrs. Ricard que va dens lo castèth de Talhborg, lo senhor qu'es Jaufré de Rancon. Las hemnas e novias deus hilhs Margalina, Adelaida, Constança de Bretanha nòvia de Jaufré, Aliç de Mauriena nòvia de Johan, lo comte e la comtessa de Leicester que s'embarcan a Barflor en Normandia, lo 8 de julhet de 1174 e qu'arriban a Southampton en Anglatèrra.

Ricard qu'es tostemps dens lo Peitau, mes que pensa que tota resisténcia qu'es
adara pèga. Quan lo son pair Enric II arriba a Peitius, Ricard que vien shens nada arma e demanda lo pardon lo 23 de julhet ; qu'es acordat de tira peu son pair. Enric lo Joen e Jaufré que seguishen Ricard e que demandan lo pardon, tanben acordat ; qu'es la patz generau.

Ricard que va adara castigar los gentius qu'èran deu son costat contra Enric II. Que va tad Agen ; lo senhor deu Puei de Castilhon, Arnaud de Botevila qu'es dens lo son castèth. Ricard que hè bastir maquinas de guèrra, las gatas. Après dus mes de sieti, que gahan lo castèth, 30 gentius que son hèits presonèrs, lo castèth qu'es détruit e sau qu'es barrejat sus tota la susfàcia on èra lo castèth. Ricard que va har quauquas expedicions contra los senhors d'Engolesme e contra lo comte Volgrin e Aimar de Lemòtges en Lemosin. Ricard qu'a l'ajuda deus mercenaris de son pair. Que gaha Lemòtges e que hè presonèrs 40 gentius lemosins. Lo conestable Theobald Chabot e l'avesque de Peitius qu'esglachan los mercenaris deus gentius deu Peitau susmautats. Joana, ua hilha Plantagenet, que's va maridar dab Guilhèm, rei de Sicília. Ricard e Enric lo Joen que van acompanhar la lor sorina Joana tà Sent-Geli en Provença, on Guilhèm, rei de Sicília, qu'espèra la sua nòvia Joana Plantagenet ; qu'es lo 9 de novemer de 1176, Joana qu'a 11 ans. Que's maridan a Palerma lo 13 de heurèr de 1177, Joana qu'es tanben coronada reina de Sicília. Pendent que lo rei Enric II hesteja Nadau dab Jaufré e Johan a
Nottingham, Ricard que hesteja Nadau de 1176 a Bordèu. Coma los Sentjaquèrs que son tròp sovent panats en camin per bandolèrs, Ricard que s'en va castigar los senhors d'Acs e de Baiona, e sus las termièras deus Pirenèus qu'ataca lo castèth de Sent-Pèir, puish, au ras de la Navarra, lo castèth de Cize on bandolèrs vascons que panavan los jaquèrs.

A Nadau de 1177, a Angers, Enric II e los tres prumèrs hilhs que hestejan amassa.
Ricard e los sons hrairs que van assistir au coronament de Filip-August a Rheims, lo prumèr de novemer de 1179 ; qu'a quinze ans. Ricard ne vòu pas briga d'Adelaida coma nòvia e coma molhèr ; que cerca ua navèra nòvia, en prumèr Mahaut, la hilha de Vulgrin Talhahèr qu'avèva lo comtat de la Marcha ; mes la gojata que moreish en 1180. Que cerca la hilha de l'emperador d'Alemanha Frederic Barbarossa, mes la gojata que moreish tanben. Ne sabem pas tròp de causas sus la gojata que balha un hilh Filip a Ricard. Per Nadau de 1182, Enric II hesteja dab los sons hilhs. La hilha qu'es tanben de la hèsta, Matilda dab la sua familha, lo son marit lo duc de Saxe expulsat per l'emperador d'Alemanha Barbarossa ; que son vienguts dab 200 gentius alemands, e dab los mainats. Ricard qu'es viengut dab lo trobador Bertran de Bòrn a Caen en Normandia. Quan Enric lo Leon, duc de Saxe, s'en tornarà tad Alemanha, qu'aurà lo libe de "Tristan e Yseult" que serà arrevirat en alemand per un nòble "Eilhardt d'Oberg". Que serà espandit dens tot l'empiri alemand la poesia cortesa per los "Minnesänger", los trobadors alemands. A Martel en Lemosin, Enric lo Joen que moreish lo 11 de junh de 1183. Qu'es dens un tornei en França que Jaufré moreish d'ua meishanta herida tres ans après lo son hrair Enric lo Joen.

En Tèrra Senta, Aladin qu'a hèit l'unificacion deus país arabes, que va esglachar l'armada de Jerusalem a Hattin lo 4 de julhet de 1187. Las ciutats de Tèrra Senta que van càder las uas après las autas, Acra lo 10 de julhet, Jaffa e Beirot lo 6 d'agost, enfin Jerusalem lo 2 d'octobre de 1187 ; aqueste desastre que va segotir l'interés de tota l'Europa.

Ricard qu'es volontari tà partir en crotzada. Cada país qu'a ua crotz de color diferenta : França qu'a ua crotz arroia, Anglatèrra qu'a ua crotz blanca, Flandres qu'an ua crotz verta. Tad anar cap la Tèrra Senta entà reconquistar totas las ciutats perdudas e mei que totas Jerusalem. Enric II rei d'Anglatèrra que moreish lo 6 de julhet de 1189. Ricard que va dens lo castèth de Chinon on es lo còs de son pair e puish que va tà Fontevrault entà que sia enterrat. Qu'a aprés la mort de la sòr ainada Matilda lo 28 de junh de 1189, lo son marit Enric lo Leon, duc de Saxe, que morirà en 1195, la hossa de Matilda qu'es enqüèra a Brunswick en Alemanha. Ricard que hè encadenar lo senescau d'Anjo Esteve de Marcai, que serà lo sol castigat.

Que va tà Roan en Normandia lo 20 de julhet de 1189, qu'es lo dia de hèsta de
Senta-Margalida, per estar duc de Normandia e arracéber l'espada deu poder ducau dab l'arquevesque Gautier e tots los avesques, barons e comtes normands. Que balha lo segrament o jurament de guardar e de manténguer tota la fidelitat a son pòble. Que balha a la soa neboda, hilha de Matilda e de Enric de Saxe, en maridatge, Jaufré, hilh de Ròtro de Perche, un senhor deus grans e normand. A Guilhèm lo Marescau, que balha la hilha de Ricard de Striguil, comte de Pembroke, un deus gentius los mei rics d'Anglatèrra ; a Gilbèrt lo son senescau Roger Fitz-Rainfròi que balha Heloïsa, hilha de Guilhèm de Lancaster, baron de Kendal ; que balha a Jaufré, un hrair bastard deu pair, l'arquevescat d'Yòrk ; a Johan lo son darrèr hrair, lo comtat de Mortain e tèrra en Anglatèrra. Ricard, còp-sec la mort d'Enric II, que mandè Guilhèm lo Marescau tad Anglatèrra per desliurar la sua mair Aleanor. Mes la reina Aleanor qu'a en bèth conéisher la mort deu rei Enric II lo son marit, qu'a dejà pres la direccion deus ahars deu reiaume en bèth esperar la vienguda de Ricard lo navèth rei. Aleanor que va de castèths a castèths, de ciutats a ciutats, que desliura tots los presonèrs per rason politica o per braconatge dens tot lo país. Que hè l'unificacion de totas las mesuras per tot lo reiaume (que seràn sègles abans de har l'unificacion en França). Aleanor qu'a 67 ans.

Lo 29 d'agost, Johan que's marida dab lo sua cosia Havisa de Glocester, arrerilha e eretèra d'un poderós senhor normand Robèrt de Caen. Ricard qu'es coronat rei d'Anglatèrra lo 3 de setemer de 1189. Lo 11 de decemer que torna per Calais, qu'es arrecebut per Filip comte de Flandres, puish que va cap la Normandia.

Mort deu rei de Sicília, marit de la sòr Joana. Ricard que va hestejar lo son prumèr Nadau coma duc e coma rei a Bures en Normandia. Lo 30 de decemer, que va parlar dab lo rei de França per organizar la crotzada. Ricard qu'a d'anar dens lo Vascoat e de batalhar los bandolèrs que panan los Sentjaquèrs. La ceremonia per la crotzada qu'es a Vezelay lo 4 de julhet de 1190, los dus reis que son presents, Filip e Ricard. Lo viatge per la Tèrra Senta que comença. Lo 28 d'aost, Ricard qu'es a Nàpols, lo 24 a Messina. Lo 28 de setemer, Joana la sòr que visita Ricard. Lo 30 de març de 1191, Aleanor qu'arriba a Messina dab la gojata Berenguèra de Navarra, navèra nòvia de Ricard. Lo 2 d'abriu, Aleanor que torna cap la Normandia e l'Anglatèrra. Lo 14 d'abriu, Ricard dab 150 vaishèths e 53 naus que naviga cap la Tèrra Senta. Que s'estancan dens l'isla de Creta un dia, puish dens l'isla de Ròdes detz dias, puish dens l'isla de Chipre on Ricard que's marida dab Berenguèra lo 12 de mai de 1191. Lo 5 de junh, que gahan un vaishèth sarrasin dab 1 500 sordats a bòrd. Ricard qu'arriba lo 8 de junh ad Acrà, que hen lo sieti de la ciutat e, lo 12 de julhet, que gaha la ciutat. Lo 31 de julhet, Filip, lo rei de França, hèra gelós deus esplèits de Ricard, que torna tà França.  Lo 20 d'aost, Ricard que hè còthtrencar los 2 700 presonèrs sarrasins. Lo 7 de setemer, victòria de las granas de Ricard sus los turcs e arabes comandats per Saladin a Arsof. Ricard que gaha ua caravana dab hèra de riquessas lo 20 de junh de 1192. Ricard que va ajudar la ciutat de Jaffà ; victòria de Ricard contra Saladin lo 5 d'aost. Tractat hèit enter Saladin e los Crotzats, que guardan las ciutats de la còsta de la Tèrra Senta de Tyr dinc a Jaffà. Lo 2 de setemer de 1192, Enric de Champanha que's marida dab Isabèu, veuda de Conrade ; es adara lo navèth rei de Jerusalem ; qu'es un nebot de Ricard. Gui de Lusinhan qu'es lo navèth rei de Chipre.

Lo 9 d'aost de 1192, Ricard que s'embarca a Chipre. Qu'arriba a Gazara sus la còsta Adriatica. Lo 21 de decemer, qu'es arrestat peu comte de Görtz puish qu'es liurat au duc d'Austria, Leopòld, a Ginava au ras de Viena. Puish per Enric VI, emperador d'Alemanha, hilh de Barbarossa, que serà guardat a Dürnstein, puish a Ochsenfurt, puish a Trifels. Qu'es solament en heurèr de 1193 qu'en Anglatèrra que saben de la captivitat deu rei Ricard. En març de 1193, visita de l'emperador Enric VI a Ricard. Convienguts enter Ricard e Enric per la sua liberacion lo 29 de junh. Letras de Ricard tad Anglatèrra per organizar l'amassada de la moneda dens tot lo reiaume e per tota la populacion. Saladin que moreish le 28 de heurèr de 1193.

Aleanor que mandè ua letra hòrt critica tau papà pr'amor ne hè pas briga arrèr per ajudar a la liberacion de Ricard qu'èra en crotzada e que degun ne podèva ni herir ni tuar ni har presonèr. Johan que's passeja en Normandia en bèth díser que Ricard ne tornarà pas jamei. Filip, lo rei de França, que gaha lo castèth de Gisors ; coma lo senhor Gilbèrt Vascueil qu'u deishè  entrar, Filip que cerca de gahar tot lo parçan deu Vexin normand.

Lo rédemer per Ricard qu'es de 34 000 kilòs d'argent natre. Aleanor que va cap l'Alemanha a Colonha en genèr de 1194, mes que deu esperar un mes. Qu'es lo 2 de heurèr de 1194 lo diu de la liberacion de Ricard. Lo 4 de heurèr, Aleanor e Ricard que començan lo viatge cap l'Anglatèrra on arriban lo 13 de març a Sandwich, puish que van tà Cantorberry, puish Londres on son arrecebuts dab hèra d'alegria per tota la populacion de la ciutat. Ricard que va gahar los castèths de Nottingham e de Tickill guardats per partisans de Johan lo 28 de març. Lo 17 d'abriu, qu'es lo segond coronament de Ricard a Westminster. Lo 12 de mai, que va a Barflor en Normandia, on visita la ciutat dab Aleanor e Guilhèm lo Marescau ; que son plan arrecebuts per ua horrèra de las granas. Ricard que va tà Lisieux on troba e pardona a Johan. Filip que va atacar Verneuil, mes l'arribada de Ricard lo 28 de mai qu'obliga la hueitiva. Ricard que gaha lo castèth de Loches en tres òras. Lo 5 de julhet, Filip qu'a de patir ua desbandada per Ricard e on s'escapa d'estar presonèr que se'n manca de prim. Lo prumèr d'aost, trèva enter Filip e Ricard. Ricard que hè bastir lo castèth Galhard sus la Sena tà defénder la Normandia de tota ataca francesa, pendent l'estiu de 1194. Leopòld d'Austria que moreish dens un accident de chivau.

La sòr Joana que's marida dab Raimon VII, comte de Tolosa, en octobre de 1196. En julhet de 1197 qu'aurà un hilh que serà Ramon VIII de Tolosa. En 1197, los gentius alemands que vòlen Ricard coma emperador d'Alemanha, mes Ricard qu'arrefusa, que perpausa lo son nebot Òtto de Brunswick, hilh de Matilda e d'Enric lo Leon, duc de Saxe ; Òtto que's presenta lo 10 de julhet de 1198 ad Aquisgran. Òtto que va se maridar dab la hilha deu comte de Lorena e, dus dias après, qu'es coronat emperador d'Alemanha. Lo 13 de genèr de 1199, trèva de cinc ans enter Ricard e Filip. Coma Ricard a entendut parlar d'un tresaur dens lo Lemosin, que va dab un gropet de quaranta sordats e dab lo capitani Mercadèir. Que s'apressan deu castèth de Chalús, que son en coda-l'i-sèga, Ricard qu'es lo setau o lo ueitau dens la corderada, quan un sarròt de chivaus que's botèn d'anilhar, bahida pr'amor que coneishen aquest lòc e que saben que van minjar a pausà's.

Malurosament lo sol gaitador, au nom de Pèir-Basile, gojat de 17 ans, que drom o que dromelheja, qu'es dens un dentelh, audessús deu pont-lhèvi ; qu'es un chic baishat, quan, desvelhat en subersaut peus anilhets deus chivaus, malestruc que toca la sua balastra e la vira que va herir Ricard dens la peitrina au ras de l'espatla. Lo joen gueitor que va pagar car la sua malestruguessa, qu'es lo 26 de març de 1199. Que botan de tira lo rei Ricard dens lo castèth e un messatge qu'es
mandat tad Aleanor que va cavaucar a hum de calhau de Fontevrault a Chalús e qu'arriba plan viste. Mes la herida qu'es empostemida. Après quauques dias, Ricard que moreish lo 10 d'abriu de 1199. Còp-sec Mercadèir que hè borir lo praube Pèir-Basile e, per fenir, que serà talhucat en trocets. La mort de Ricard qu'es ua tragedia de las granas per la sua mair Aleanor ; ne se consolarà pas jamei de la perta deu son hilh preferit, Ricard qu'avèva 42 ans. La sua mort que serà ua tragedia per totas las tèrras deus Plantagenets. Qu'es adara Johan lo rei e lo duc. Aleanor que va amiar lo còs de Ricard tà Fontevrault per demorar per tostemps au ras de son pair Enric II e, en 1204, au ras de la sua mair Aleanor.  Aleanor que va viatjar dens totas las tèrras tad assajar de sauvar la corona per Johan.

Richard est né à Oxford en Angleterre le 8 septembre 1157, fils d'Henry II Plantagenêt, roi d'Angleterre, duc de Normandie et comte d'Anjou et d'Aliénor, duchesse d'Aquitaine et comtesse du Poitou. Richard est rouquin. Il est fait duc d'Aquitaine et comte du Poitou à 12 ans. La cérémonie a lieu dans l'abbaye de Saint-Hilaire le 31 mai 1169 par l'évêque de Poitiers et l'archevêque de Bordeaux, pour recevoir la lance et la banière de Saint-Hilaire, qui est le patron de la ville de Poitiers. Plus tard, dans la ville de Niort,
Richard est présenté à tous les nobles du Poitou comme leur nouveau seigneur. Il va à Limoges où il est reçu dans l'église des moines et des clercs ; il reçoit au doigt l'anneau de Sainte-Valérie, puis va recevoir l'épée et les éperons comme cavalier et comme noble. Richard vit à Poitiers avec sa mère Aliénor et avec ses frères (Henry le Jeune et Jauffré, Jean, trop petit, est resté en Angleterre) et avec Guillaume le Maréchal comme suivant. Tous passent Noël 1171 à Poitiers. Richard a 14 ans ; en janvier 1172, il va à Bayonne pour donner à l'archevêque de la ville le droit de viguerie (c'est le droit de nommer un viguier qui représente l'évêque pendant son absence).

En 1173 commencent les soulèvements des trois fils Plantagenet, Henry le Jeune, Jaufré et Richard qui vont à Paris chercher l'aide du roi de France Louis VII. Les nobles du Poitou, du Limousin et de toute l'Aquitaine se soulèvent souvent. Raoul de Faye (proche d'Aliénor), les frères Jaufré et Guy de Lusignan, Jaufré de Rancon, Hugues Larcheveque, Raoul de Mauléon, les trois frères de Sainte-Maure, Hugues, Guillaume et Josselin. La guerre commence en Normandie le 20 juin 1173. Philippe de Flandres attaque à Aumale le roi de France avec les trois princes qui attaquent Verneuil. Mais Henry II va réagir immédiatement, employant 20 000 mercenaires du Brabant qui avancent de 30 km par jour et qui nettoient la Normandie puis passent dans le Poitou. Au printemps 1174, Richard a un problème, les habitants de La Rochelle ferment les portes de la ville, ne voulant pas subir la vengeance d'Henry II. Richard va s'abriter dans la ville de Saintes. La reine Aliénor est faite prisonnière déguisée en homme. Richard quitte Saintes, le château est pris par Henry II, 60 nobles et 400 soldats qui sont faits prisonniers. Richard va dans le château de Taillebourg, le seigneur est Jaufré de Rancon. Les femmes et épouses des fils Margaline, Adelaïde, Constance de Bretagne épouse de Jaufré, Alice de Maurienne épouse de Jean, le comte et la comtesse de Leicester qui s'embarquent à Barfleur en Normandie, le 8 juillet 1174 et qui arrivent à Southampton en Angleterre.

Richard est toujours dans le Poitou, mais pense que toute résistance est maintenant une bêtise. Quand son père Henry II arrive à Poitiers, Richard vient sans arme et demande pardon le 23 juillet ; cela est accordé aussitôt de par son père. Henry le Jeune et Jaufré suivent Richard et demandent pardon, accordé également ; c'est la paix générale.

Richard va alors punir les nobles qui étaient de son côté contre Henry II. Il va à Agen ; le seigneur du Puy de Castillon, Arnaud de Botteville est dans son château. Richard fait bâtir des machines de guerre, les chattes. Après deux mois de siège, ils prennent le château, 30 nobles sont faits prison-niers, le château est démoli et tout est dispersé sur toute la surface du château. Richard va faire quelques expéditions contre les seigneurs d'Angoulême et contre le comte Volgrin et Aimar de Limoges en Limousin. Richard a l'aide des mercenaires de son père. Il prend Limoges et fait prisonniers 40 nobles limousins. Le connétable Théobald Chabot et l'évêque de Poitiers écrasent les mercenaires des nobles du Poitou révoltés. Jeanne, une fille Plantagenêt, va se marier avec Guillaume, roi de Sicile. Richard et Henry le Jeune vont accompagner leur petite sœur Jeanne à Saint-Gilles en Provence, où Guillaume, roi de Sicile, attend sa promisa Jeanne Plantagenêt ; nous sommes le 9 novembre 1176, Jeanne a 11 ans. Ils se marient à Palerme le 13 février 1177, Jeanne est aussi  couronnée reine de Sicile. Pendent que le roi Henry II fête Noël avec Jaufré et Jean à Nottingham, Richard fête Noël 1176 à Bordeaux. Comme les pélerins de St-Jacques sont trop souvent volés en chemin par des bandits, Richard va punir les seigneurs de Dax et de Bayonne, et sur les frontières des Pyrénées attaque le château de St-Pierre, puis, près de la Navarre, le château de Cize où des bandits vascons volent les jaquets.

À Noël 1177, à Angers, Henry II et les trois premiers fils festoient ensemble. Richard et ses frères vont assister au couronnement de Philippe-Auguste à Reims, le 1er novembre 1179 ; il a quinze ans. Richard ne veut pas d'Adelaïde comme fiancée ni comme épouse ; il cherche une nouvelle fiancée, d'abord Mahaut, la fille de Vulgrin Taillefer qui possède le comté de la Marche ; mais la jeune fille meurt en 1180. Il approche la fille de l'empereur d'Allemagne Frédéric Barberousse, mais elle meurt aussi. On ne sait pas grand chose sur celle qui donne un fils Philippe à Richard. Pour Noël 1182, Henry II festoie avec ses fils. Sa fille est aussi de la fête, Mathilde avec sa famille, son mari le duc de Saxe expulsé par l'empereur d'Allemagne Barberousse ; ils sont venus avec 200 nobles allemands, et avec les enfants. Richard est venu avec le troubadour Bertran de Born à Caen en Normandie. Quand Henry le Lion, duc de Saxe, s'en revient en Allemagne, il aura le livre de "Tristan et Yseult" qui sera traduit en allemand par un noble "Eilhardt d'Oberg". La poésie courtoise sera diffusée dans tout l'empire allemand par les "Minnesänger", les troubadours allemands. À Martel en Lemosin, Henry le Jeune meurt le 11 juin 1183. C'est dans un tournoi en France que Jaufré meurt d'une mauvaise blessure trois ans après son frère Henry le Jeune.

En Terre Sainte, Aladin a fait l'unification des pays arabes, il va écraser l'armée de Jérusalem à Hattin le 4 juillet 1187. Les villes de Terre Sainte vont tomber les unes après les autres, Accra le 10 juillet, Jaffa e Beyrouth le 6 août, enfin Jérusalem le 2 octobre 1187 ; ce désastre va raviver l'intérêt de toute l'Europe.

Richard est volontaire pour partir en croisade. Chaque pays a une croix de couleur différente : la France a une croix rouge, l'Angleterre a une croix blanche, les Flandres ont une croix verte. Pour aller vers la Terre Sainte pour reconquérir toutes les villes perdues et plus que toutes Jérusalem. Henry II roi d'Angleterre meurt le 6 juillet 1189. Richard va dans le château de Chinon où est le corps de son père et puis va à Fontevrault pour qu'il soit enterré. Il a appris la mort de sa sœur ainée Mathilde le 28 juin 1189, son mari Henry le Lion, duc de Saxe, qui mourra en 1195, la tombe de Mathilde est encore à Brunswick en Allemagne. Richard fait enchaîner le sénéchal d'Anjou Étienne de Marcai, qui sera le seul châtié.

Il va à Rouen en Normandie le 20 juillet 1189, c'est le jour de fête de Ste-Marguerite, pour être duc de Normandie et recevoir l'épée du pouvoir ducal avec l'archevêque Gautier et tous les évêques, barons et comtes normands. Il jure de garder et de maintenir toute sa fidélité à son peuple. Il donne à sa nièce, fille de Mathilde et d'Henry de Saxe, en mariage, Jaufré, fils de Ròtro de Perche, un des plus grands seigneurs et normand. À Guillaume le Maréchal, il donne la fille de Richard de Striguil, comte de Pembroke, un des nobles les plus riches d'Angleterre ; à Gilbert son sénéchal Roger Fitz-Rainfròi il donne Éloïse, fille de
Guillaume de Lancaster, baron de Kendal ; il donne à Jaufré, un frère bâtard du père,
l'archevêché d'York ; à Jean son dernier frère, le comté de Mortain et des terres en Angleterre. Richard, aussitôt la mort d'Henry II, envoie Guillaume le Maréchal en Angleterre pour délivrer sa mère Aliénor. Mais la reine Aliénor a bien appris la mort du roi Henry II son mari, elle a déjà pris la direction des affaires du royaume tout en attendant la venue de Richard le nouveau roi. Aliénor va de château en château, de ville en ville, elle délivre tous les prisonniers pour raison politique ou pour braconnage dans tout le pays. Elle unifie toutes les mesures pour tout le royaume (ce sera plusieurs siècles avant l'unification en France). Aliénor a 67 ans. Le 29 août, Jean se marie avec sa cousine Havisa de Gloucester, petite-fille et héritière d'un puissant seigneur normand Robert de Caen. Richard est couronné roi d'Angleterre le 3 septembre 1189. Le 11 décembre il revient par Calais, il est reçu par Philippe comte de Flandres, puis va vers la Normandie.

Mort du roi de Sicile, mari de la sœur Jeanne. Richard va fêter son premier Noël comme duc et comme roi à Bures en Normandie. Le 30 décembre, il va parler avec le roi de France pour organiser la croisade. Richard veut aller au Pays Basque et attaquer les bandits qui volent les Jacquets. La cérémonie pour la croisade a lieu à Vézelay le 4 juillet 1190, les deux rois sont présents, Philippe et Richard. Le voyage pour la Terre Sainte  commence. Le 28 août, Richard est à Naples, le 24 à Messine. Le 28 septembre, Jeanne vient voir Richard. Le 30 mars 1191, Aliénor arrive à Messine avec la jeune Bérengère de Navarre, nouvelle fiancée de Richard. Le 2 avril, Aliénor revient vers la Normandie et l'Angleterre. Le 14 avril, Richard avec 150 vaisseaux et 53 navires navigue vers la Terre Sainte. Il s'arrête un jour dans l'île de Crête, puis  10 jours dans l'île de Rhodes, puis dans l'île de Chypre où Richard se marie avec Bérengère le 12 mai 1191. Le 5 juin, ils prennent un vaisseau sarrazin avec 1500 soldats à bord. Richard arrive le 8 juin à Accra, fait le siège de la ville et, le 12 juillet, prend la ville. Le 31 juillet, Philippe, le roi de France, fort jaloux des exploits de Richard, retourne en France.  Le 20 août, Richard fait décapiter les 2 700 prisonniers sarrazins. Le 7 septembre, une grande victoire de Richard sur les turcs et arabes commandés par Saladin à Arsof. Richard prend une caravane avec de nombreuses richesses le 20 juin  1192. Richard va aider la ville de Jaffa ; victòria de Richard contre Saladin le 5 août. Traité signé entre Saladin et les Croisés, qui gardent les villes de la côte de la Terre Sainte de Tyr jusqu'à Jaffa. Le 2 septembre 1192, Henry de Champagne épouse Isabelle, veuve de Conrade ; il devient le nouveau roi de Jérusalem ; il est un neveu de Richard. Guy de Lusignan devient le nouveau roi de Chypre.

Le 9 août 1192, Richard embarque à Chypre. Il arrive à Gazara sur la côte Adriatique. Le 21 décembre, il est arrêté par le comte de Görtz puis est livré au duc d'Autriche, Léopold, à Ginava près de Vienne. Puis par Henry VI, empereur d'Allemagne, fils de Barberousse, il sera gardé à Dürnstein, puis à Ochsenfurt, puis à Trifels. C'est seulement en février 1193 que sera connue en Angleterre la captivité du roi Richard. En mars 1193, visite de l'empereur Henry VI à Richard. Accords entre Richard et Henry pour sa libération le 29 juin. Lettres de Richard pour l'Angleterre pour organiser la collecte de l'argent dans tout le royaume et pour toute la population. Saladin meurt le 28 février 1193.

Aliénor envoie une lettre très critique au pape car il ne fait pas grand-chose pour aider à la liberation de Richard qui était en croisade et que pesonne ne pouvait ni blesser, ni tuer, ni faire prisonnier. Jean parcourt la Normandie en répandant que Richard ne reviendra jamais. Philippe, le roi de France, prend le château de Gisors ; comme le seigneur Gilbert Vascueil le laisse entrer, Philippe cherche à s'accaparer toute la région du Vexin normand.

La rançon pour Richard est de 34 000 kilos d'argent pur. Aliénor va en Allemagne à Cologne en janvier 1194, mais elle doit attendre un mois. Le 2 février 1194, Richard est libéré. Le 4 février, Aliénor et Richard commencent le voyage-retour vers l'Angleterre où ils arrivent le 13 mars à Sandwich, puis vont à Cantorberry, puis Londres où ils sont reçus avec grande allégresse par toute la population de la ville. Richard va prendre les châteaux de Nottingham et de Tickill gardés par des partisans de Jean le 28 mars. Le 17 avril, a lieu le second couronnement de Richard à Westminster. Le 12 mai, il va à Barfleur en Normandie, où il visite la ville avec Aliénor et Guillaume le Maréchal ; ils sont bien reçus par une foule importante. Richard va à Lisieux où il retrouve et pardonne à Jean. Philippe va attaquer Verneuil, mais l'arrivée de Richard le 28 mai l'oblige à fuir. Richard prend le château de Loches en trois heures. Le 5 juillet, Philippe va subir une débandade face à Ricard et il échappe de peu d'être fait prisonnier. Le premier août, trêve entre Philippe et Richard. Richard fait construire le château Gaillard sur la Seine pour défendre la Normandie de toute attaque française, pendant l'été 1194. Léopold d'Autriche meurt dans un accident de cheval.

La sœur Jeanne se marie avec Raymond VII, comte de Toulouse, en octobre 1196. En juillet 1197 elle aura un fils qui sera Raymond VIII de Toulouse. En 1197, les nobles allemands veulent de Richard comme empereur d'Allemagne, mais Richard refuse et propose son neveu Otto de Brunswick, fils de Mathilde et d'Henry le Lion, duc de Saxe ; Otto se présente le 10 juillet 1198 à Aquisgran. Otto va épouser la fille du comte de Lorraine et, deux jours après, être couronné empereur d'Allemagne. Le 13 janvier 1199, trêve de cinq ans entre Richard et Philippe. Comme Richard a entendu parler d'un trésor dans le Limousin, il part avec un petit groupe de quarante soldats et avec le capitaine Mercadier. Ils approchent du château de Châlus, ils sont à-la-queue-leu-leu, Richard est le septième ou le huitième dans la file, quand plusieurs chevaux se mettent hennir, peut-être parce qu'ils connaissent cet endroit et qu'ils savent qu'ils vont manger dès leur arrivée.

Malheureusement le seul guetteur, du nom de Pierre-Basile, un jeune de 17 ans, dort ou somnole, il est dans un créneau, au-dessus du pont-levis ; il est un peu baissé, quand, réveillé en sursaut par les hennissements des chevaux, il touche maladroitement son arbalète et la flêche va blesser Richard dans la poitrine près de l'épaule. Le jeune guetteur va payer cher sa maladresse, nous sommes le 26 mars 1199. On rentre de suite le roi Richard dans le château et un message est envoyé à Aliénor qui va chevaucher rapidement de Fontevrault à Chalus où elle arrive très vite. Mais la blessure s'est infectée. Après quelques jours, Richard meurt le 10 avril 1199. Sur-le-champ, Mercadier fait  bouillir le pauvre Pierre-Basile et, pour finir, il sera découpé en morceaux. La mort de Richard ets une tragédie très importante pour sa mère Aliénor ; elle ne se consolera jamais de la perte de son fils préféré, Richard qui avait 42 ans. Sa mort sera une tragédie pour toutes les terres des Plantagenêt. C'est maintenant Jean le roi et le duc. Aliénor va amener le corps de Richard à Fontevrault pour qu'il demeure à jamais près de son père Henry II et, en 1204, près de sa mère Aliénor. Aliénor qui va voyager dans toutes les terres pour essayer de sauver la couronne pour Jean.

Aucune note. Soyez le premier à attribuer une note !

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site